מאת אניה הילל מילר
ילדים לומדים כל הזמן ממה שאנחנו עושים, מהדרך שבה אנו מדברים, מהדברים שאנו אומרים וגם מאלו שלא. הם לומדים מהדרך בה אנו פוגשים חברים ובני משפחה ומהאינטראקציה שלנו איתם. האם אנחנו מתחבקים? מתנשקים? לוחצים יד? משוחחים? איך אנו יוצרים קשרים בסביבה שלנו?
"והגדת לבנך ולבתך ביום ההוא..."
מרגישים שהאביב כבר כאן. הימים מתארכים, הפרפרים באוויר, ההתרגשות לקראת החג, אפיקומן, מתנות, החופשה והמפגשים המשפחתיים. לא משנה כיצד אנו בוחרים לציין את התקופה הזו, היא מלווה בלא מעט זמן משותף עם קרובים וחברים, עם הילדים שלנו ואולי עם ילדים של אחרים. הזדמנות טובה גם לנו, להיזכר בעוד כמה עניינים ממש חשובים שניתן "להגיד לבנינו ולבנותינו..." בערב החג ובימים של ביחד.
1
מגע בהסכמה
ייתכן שתיפגשו עם ילדים שלא ראיתם כבר הרבה זמן ובוודאי התגעגעתם. בקשו מהם רשות לפני שאתם מחבקים או מנשקים, או בעצם נוגעים בהם, באופן כללי. בשלב הזה חשוב באמת לחכות ולקבל את התשובה שלהם במילים- מתאים? לא מתאים? מותר להם לסרב, וחשוב לא לגרום להם להרגיש אשמים על כך (כן... זה אומר מבחינתכם לוותר על הפרצוף הנעלב ועל השכנועים..."נו... חיבוק קטנצ'יק?...או "אפילו לא נשיקה אחת קטנה לדודה?"...) להפך- אפשר אפילו לתת להם מילה טובה ולפרגן להם על זה שהם יודעים לסרב בנימוס ויודעים להגדיר מה טוב ומתאים להם. אפשר גם להציע להם "כיף " או לחיצת יד או קריצה. לכל ילד יש את הגבולות הפרטיים של המרחב שלו, ואלו עשויים להשתנות מאדם לאדם וגם מתקופה לתקופה.
2
להחמיא על הקנקן וגם על מה שבתוכו
ברוח החג, הכל ערוך כל כך יפה, השולחן, המזון והכלים. רבים מאתנו מתלבשים במיטב בגדינו, וכך גם הילדים. הם באמת כל כך יפים, מתוקים וחגיגיים. אנו מורגלים משחר ילדותנו לייחס משמעות רבה להופעה החיצונית שלנו ושל אחרים וזה טבעי. יחד עם זה, התייחסות בלעדית לסממנים חיצוניים, והתעסקות רבה בהופעתם של הילדים, עלולה ללמד גם אותם לשים דגש על היבט זה באישיותם ובתפיסה העצמית שלהם (במקרים חריגים, בנים ובעקר בנות לומדות בהדרגה שאם לא תתחזקנה מופע חיצוני "מושלם" בעיני הסביבה, הן תזכינה ממנה לפחות הערכה וקבלה). אין כאן ניסיון לבטל מחמאות ופרגון על הופעה נאה. אבל באותה נשימה נסו לזכור להתעניין, ובכך גם לחזק, צדדים אחרים שלהם- תחומי עניין, חוגים, חברים ועוד.
3
מתנות לא מגדריות
אתם רוצים לפנק את הילדים במתנה לקראת החג, מתלבטים, מתייעצים...קופצים לקניון הקרוב, נכנסים לחנות בגדי ילדים או צעצועים, ואז השאלה הראשונה שתישאל לרב היא: "זה לבן או לבת??". כאם לבת שנולדה לאחר שלושה בנים, אני מכירה היטב את המפגש הזה בכל פעם מחדש. לאורך השנים כבר למדתי את השיטות שלי- "לא משנה, תודה, תראי לנו רק את מידה 6 ואז נחליט..." בחופש להיות מי שהיא, ללא הגבלת גזרה, הדפס או צבע, יש לה מרחב בטוח ומגוון בו היא יכולה לבטא את עצמה באמת. נסו את זה בעצמכם! העבירו את המסר גם לדודים ולסבים! כל מתנה עשוייה להיות נכונה לכל המינים והמגדרים! מתנה "לבן" או "לבת" עלולה לצמצם את טווח האפשרויות, הדמיון, החלומות ולעתים גם את התבנית שאליה יגדלו הילדים שלנו. בואו נרחיב ונעשיר יחד את אפשרויות הבחירה, במקום לצמצם אותן.
4
מתנה מהפכנית
כשבוחרים מתנה עבור "בנים" אנחנו אולי מנחשים שלא ימצאו עניין בסיפורים בהם מככבת "בת" כגיבורה הראשית. נכון, יש היום יותר ויותר ספרי ילדים עם ייצוגים פמיניסטיים (שמיועדים, ומשווקים פעמים רבות....לבנות). לצד זה, ישנה מודעות הולכת וגוברת לבנות "גיבורות" שהן דמויות נפלאות, מרתקות, חזקות ומובילות שגם בנים יכולים לאהוב ולהעריך. במחשבה על מתנה לחג עבור בנים, בחירת ספר בו מוצגת דמות נשית חזקה ודעתנית, היא דרך טובה לבחון דמויות נשיות מזוויות שונות ומגוונות, ובכך לפעול באופן אמיתי לצמצום הפערים בין המגדרים.
5
לפתוח את האוזניים ואת הלב
זמן איכות: אנו מסובים יחד לאורך החג, ויהיה נפלא אם יזדמן לנו להעמיק בשיחה של ממש (כן, כזו בלי האימוג'ים והמדבקות...) נסו לפתוח את האוזניים ואת הלב, להקשיב בלי לתייג ולשייך. יש לכולנו נטייה טבעית לסכם ולתת כותרות עם משמעות מגדרית ("הוא כזה נסיך...", "איזה גבר נהיית...", "נסיכה של סבתא...", "בובה של אבא", "היא קצת טום-בוי, לא?...", "אתה לא לובש משהו של בנות?"...). ככל שאנו המבוגרים מקבלים את הילדים וחברי המשפחה האחרים כפי שהם, מסתכלים על היופי והייחוד שבהם, כך גם תגדל הסובלנות שלהם כלפי אחרים בסביבתם.
6
איך להיעזר במסכים לחינוך מיני?
יצאתם עם הילדים לסרט? צפיתם יחד בסדרה? הזדמנות נפלאה לשלל רגעים מלמדים ונושאי שיחה סביב יחסים, מיניות ומגדר: "נראה לך שככה כל הנשים נראות? למה נראה לך שהתלבשה כך? נראה לך שכל הנשים רצות עם עקבים? מה דעתך על הבחירה שלה בגברים? יש סיכוי שהיתה אוהבת אותו גם אילו לא היו לו כל השרירים האלה? מה חשבת על הדרך בה התייחסו אחד לשני? מה היית עושה במקומם?
מאחלת בשם צוות "לדבר על זה" חג פסח שמח ואביבי, שתתברכו בשפע של זמן משותף, שימלאו כיסיכם באגוזים ובהזדמנויות ללמד ולבחון יחד עם הילדים מהם יחסים בריאים, שיוויון וחירות להיות עצמנו.
למידע על סדנאות להורים https://www.ledaberalze.com/courses-for-parents
Comments