לדבר עם גילאי יסודי
בשנים האחרונות ידוע כי ילדים וילדות חשופים/ות מגיל צעיר לכמויות אין סופיות של מידע על מין ומיניות- זמין, נגיש, חינמי... אך לא בהכרח נכון או מציאותי, ובוודאי שלא מותאם לכל גיל.
לעיתים קרובות הורים ומורים/ות יתקשו ליזום ולנהל שיח בריא על מיניות, וזה מובן. מעט מאיתנו- הורים, מורות ומורים, גדלו בסביבה בה עסקו בנושא באופן חופשי ופתוח, אם בכלל.
מין, מיניות ויחסים הם חלק בלתי נפרד מהזהות שלנו כבני ובנות אדם והם מלווים אותנו לאורך כל חיינו. מסיבה זו חשוב לעבור עם נושאים אלה תהליך של התיידדות שיאפשר לנו לנהל עם הילדים/ות והתלמידים/ות שיח מיטיב וגישה טבעית ובריאה למיניות.
לצוותים ולהורים אנו מציעות סדנאות והרצאות במגוון נושאים המתאימים לגילאי בית הספר היסודי, כמו התפתחות והתנהגות מינית נורמלית, מבוא לגיל ההתבגרות, בדיקת הערכים והעמדות שלנו כלפי מיניות וכיצד הם קשורים ליכולתנו להנגיש אותם לילדים, פיתוח אקלים בית ספרי שיש לו גישה חיובית לשיויון מגדרי וזהות מגדרית, ייעוץ לבניית תכניות למיניות בריאה ויחסים בריאים בתוך בית הספר ועוד.
לתלמידים ולתלמידות אנו מציעות רצף סדנאות מותאמות על פי כתה, עם או בלי הפרדה מגדרית. בהתאמה, ניתן לקיים שיעורים כיתתיים הקבועים בתוך המערכת הבית ספרית, למשך מחצית או שנה שלמה.
הנושאים המרכזיים בגיל בית הספר היסודי מכוונים לתת כלים וידע שיסייעו לילדים/ות לפתח ידע על עצמם/ן, משפחתם/ן וסביבתם/ן החברתית בראי של מיניות ויחסים בריאים ומיטיבים.
:תוכן הסדנאות לבחירה
מוגנות מינית: בריאות, עצמאות ופרטיות- בתכנים מותאמי גיל, הילדים יקבלו כלים שיסייעו בהגברת תחושת הביטחון בגופם, ואת מידת המוגנות המינית שלהם: למידה על מערכות ואיברי הגוף, לרבות איברי המין. איך שומרים על הפרטיות שלנו ושל אחרים, תרגול "הסכמה ורצון" והיכולת להציב גבול ולהגיד "לא". זיהוי מבוגר שאליו ניתן לפנות בשעת צרה, הבדלים בין "פרטי" ל"ציבורי" ועוד.
יוצאים לדרך: הכנה לגיל ההתבגרות (הגוף המשתנה) - התלמידים ילמדו על השינויים הגופניים, המיניים, הרגשיים והחברתיים המאפיינים את גיל ההתבגרות, אצל זכרים, נקבות ועל מה שמשותף לשני המינים, כהכנה למסע של גיל ההתבגרות
יצוגים במדיה א-ד: התלמידים יבחנו את המסרים הזמינים להם בטלפונים הניידים ובאמצעים אחרים. הם יבחינו בין ידע מועיל וחיובי לבין ייצוגים אלימים ופוגעניים, לרבות פורנוגרפיה. הם יתרגלו כלים שיעמדו לרשותם בעת חשיפה לתכנים אלה (כיצד לנהוג, למי לפנות, הבנת האיסור על העברת תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני, ועוד).
יצוגים במדיה ד-ו: התלמידים יתרגלו התבוננות ביקורתית על ייצוגים מיניים, דימוי גוף וסטריאוטיפים מגדריים, כפי שמשתקפים במדיה, לרבות פורנוגרפיה.
יחסים בריאים בחברות ובאהבה- התלמידים יצליחו לזהות מאפיינים של קשר וחברות בריאים ולא בריאים, יתרגלו את המושג 'הסכמה' במרחבי חיים שונים, ויעסקו בשאלות הקשורות בצעדים הראשונים של קשר רומנטי; תקשורת וכבוד הדדיים.
סטריאוטיפים מגדריים: כולנו שווים!- התלמידים יבחינו בין המושגים 'מין' ו'מגדר', וילמדו שאין תמיד הלימה בין השניים. הם יבינו את המושג 'סטריאוטיפים מגדריים' ויבדקו את השפעתם עליהם ועל אחרים. הם יתרגלו הסתכלות ביקורתית על אי שיוויון על רקע מגדרי ויבססו את ההבנה כי יש דרכים רבות להיות "בן" או "בת".
דימי גוף- התלמידים ילמדו את משמעות המושגים 'דימוי עצמי', 'דימוי גוף', ו'מושג היופי' ויבינו את יחסי הגומלין בין אלה. הם יתנסו במציאת מאפיינים גופניים ולא גופניים שהם אוהבים אצלם ואצל אחרים ויחשפו למגוון האין סופי שקיים בניראות של גוף האדם. הם יקבלו כלים ראשוניים כדי לסגל ראייה ביקורתית על אידיאל היופי' כפי שהוא משתקף בתרבות שלנו.